Forfattere: M Rasmussen, BL Heitmann, H Tønnesen
Tidsskrift: International Journal of Environmental Research and Public Health 2013 · 10(8) · 3653-3666
Original titel: Effectiveness of the Gold Standard Programmes (GSP) for Smoking Cessation in Pregnant and Non-Pregnant Women

Effekten af Guld Standard Programmer (GSP) for rygestop hos gravide og ikke-gravide kvinder

FormålI mange lande anses rygning som den vigtigste forebyggelige risikofaktor for udviklingen af komplikationer under graviditet og fødsel. Formålet med dette studie var at evaluere effekten af et intensivt 6 ugers guldstandardprogram (GSP) for gravide kvinder i real-life.

Metode: Dette studie var baseret på data fra den danske rygestopbase. Studiet inkluderede 10.682 kvinder i den fertile alder. De gravide kvinder blev identificeret gennem landspatientregisteret (LPR).

 

Resultater76 % af kvinderne svarede ved opfølgningen. Rygestopraten var 24-32 % for både gravide og ikke-gravide kvinder. Der blev identificeret følgende faktorer af betydning for at kontinuerligt rygestop: Programformen (individuel/gruppe), høj alder, stor-rygning, gennemførsel af programmet, anbefaling fra en sundhedsprofessionel og at være socialt udsat.

KonklusionGuldstandardprogrammet ser ud til at være lige så effektivt blandt gravide rygere som blandt ikke-gravide rygende kvinder. Grundet den relativt store effekt og kliniske signifikans, vil GSP være et attraktivt element i rygestopinterventioner for gravide kvinder.

Hent et længere danske resume

Hent kort abstract som pdf 

Du er her: Hjem Bibliotek Udgivelser Effekten af Guld Standard Programmer (GSP) for rygestop hos gravide og ikke-gravide kvinder